Zubni ispuni

Kompozitni ispuni su estetski ispuni koji nadoknadjuju gubitak zubnog tkiva nastao karijesom ili traumom.

Osnovna prednost kompozitnih materijala u odnosu na amalgamske ispune je u adheziji (lepljenju) na površinu zuba. Ovo svojstvo omogućava povezivanje preostalih zubnih ćelija u celinu, što sprečava lom zuba.

KOMPOZITNI-ISPUNI-21

Pre

KOMPOZITNI-ISPUNI-22

Posle

Kompozitne krunice

Kompozitne krunice predstavljaju estetske nadoknade koje sluze za nadoknadu destruiranog zuba. Prednost kompozitnih krunica jeste brza izrada, direktno na pacijentu i visoka estetika.

kompozitne_krunice_2

Pre

kompozitne_krunice_1

Posle

Inlej/Onlej/Overlej

Za razliku od klasičnog kompozitnog materijala, koji se unosi u kavitet u plastičnom stanju i onda stvrdnjava, materijal za inlej unosi se u kavitet stvrdnut, te se učvršćuje cementima ili sredstvima koja poseduju sposobnost prianjanja za tvrda zubna tkiva, stvarajući na taj način dobre odnose i dugotrajne, klinički vredne ispune.

INLEJI-ONLEJI

Izbeljivanje zuba

Tehnike izbjeljivanja baziraju se na upotrebi vodonik peroksida kao aktivne supstance. Na tržištu postoji veliki broj preparata koji služe u svrhu izbeljivanja zuba, kako za kućnu tako i za profesionalnu upotrebu.

IZBELJIVANJE ZUBASastavi za izbeljivanje zuba koji se primjenjuju u stomatološkoj ordinaciji (in office treatment) danas su najprihvatljiviji, s obzirom na nizak rizik i visoku učinkovitost tretmana. Izbeljivati se mogu svi zubi ili pojedini potamneli zub. Ako se radi o lečenom potamnelom zubu, sredstvo za izbeljivanje se postavlja u sam zub iz kojega se prethodno odstranio stari ispun. Najčešće je dovoljno ostaviti uložak za izbeljivanje u zubu nekoliko dana da se postigne zadovoljavajući rezultat.

Proizvodi za kućnu upotrebu (home treatment), kao što su paste za zube i gelovi za izbeljivanje su postali popularni zbog svoje dostupnosti.Koncentracija aktivnih sastojaka kao što je karbamid peroksid u njima je smanjena zbog rizika upotrebe bez stručnog nadzora.

Paste za izbeljivanje zuba koje u sebi imaju abrazivna zrnca, su posebno opasne i nepodesne. Ova zrnca bi trebala odstraniti pigment s površine zuba, ali nažalost vrlo često uz nekontrolisanu upotrebu oštećuju i gleđ zuba.

Neophodno je napomenuti da sredstva za izbeljivanje ne menjaju boju postojećih ispuna i krunica, koje se mogu naknadno promeniti i prilagoditi novom stanju.

Zubni nakit

ZUBNI NAKITPostavljanje cirkona na zub potpuno je bezbolno, brzo i jednostavno. Cirkoni postoje u raznim bojama, lepe se. Diskretan sjaj i lepota cirkona privući će pogled svakog kome je vaš osmeh upućen.