Vadjenje zuba

Pod pojmom vadjenja- ekstrakcije zuba podrazumeva se odstranjivanje zuba I okolnog patološkog procesa iz vilice. Indikacije za vađenje zuba kod svakog pacijenta su individualne.

Vadjenje impaktiranih zuba

wto-impactedImpaktiran, retiniran ili inkludiran zub je zub koji nije izrastao , koji je zadržan i čije je nicanje na neki način onemogućeno, bilo zbog nedostatka prostora, smetnje od strane drugih zuba, promena u kosti vilice, nepravilnog položaja zuba ili različitih oboljenja. Impaktirani zubi mogu biti žarišta infekcije kod fokalnih oboljenja. Vadjenje impaktiranog zuba se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji.

Operkulotomija

Operkulotomija predstavlja uklanjanje viška tkiva oko neizniklog  umnjaka oko kojeg  se zbog  nakupljanja zaostale  hrane  i  skupljanja bakterija stvara upala praćena neugodnim bolom, otokom i zadahom.

operkulotomija

Uklanjanje zubnih cisti i granuloma

Ciste su patološke tvorevine koje se sastoje iz opne obložene epitelom a ispunjene su tečnim sadržajem. Ciste svojim rastom prouzrukuju atrofiju kosti. Lečenje ciste je isključivo hirurško.

Apikalni granulom je bakterijska infekcija lokalizovana u gornjoj ili u donjoj vilici. Smešten je na vrhu korena zuba, I sastoji se od granulacionog tkiva okruženog fibroznom kapsulom. Granulom se uglavnom uklanja hirurškim putem.

granulom

Apikotomija

Apikotomija je hirurško uklanjanje inficiranog, apikalnog dela korena zuba, uz istovremenu kiretažu i potpuno odstranjenje patološkog procesa iz periapikalnog prostora.

Alveolotomija

Alveolotomija predstavlja hirurški zahvat kojim se vrši nivelacija alveolarnog  grebena u cilju pripreme vilice za protetsku nadoknadu.

Frenektomija

Frenektomija predstavlja hiruršku intervenciju uklanjanja labijalnog  ili lingvalnog  frenuluma, u cilju sprečavanja povlačenja desni u predelu frenuluma, stvaranja dijastema izmedju zuba, ortodonskih i protetskih razloga. Intervencija ne traje duze od 15 minuta , a vrši se u lokalnoj anesteziji, tako da je potpuno bezbolna.