12908276_s

Pojava karijesa i gubitak zuba se već dugo povezuju sa trudnoćom. Trudnice se uglavnom javljaju pred kraj prvog tromesečja trudnoće zbog naglog „propadanja“ zubnih tkiva ili krvarenja desni. Da bismo sprečili oboljenja usne duplje i pojavu karijesa u trudnoći prvo moramo razumeti do čega sve ona dovodi .

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje koje podstiče važne odbrabene snage organizma buduće majke. Trudnoća je u početku često praćena gubitkom apetita, osećajem muke, gađenjem, pa čak i povraćanjem. Ovi simptomi se kod najvećeg broja žena javljaju ujutru, a preko dana nestaju. Sa razvojem trudnoće oni iščezavaju. Osim gubitka apetita, kod nekih žena javljaju se znaci depresije, osećaj punoće u želucu, gorušica, podrigivanje. Mnoge žene u trudnoći osećaju izvesne mirise koje osobe oko njih ne zapažaju. Osim toga, trudnice često imaju prohteve za izvesnim jelima, naročito kiselim.

HORMONI

Hormonalni status trudnica je umnogme promenjen.

Zbog promene hormonskog statusa, u trudnoći se javljaju promene na celom telu, pa i u usnoj duplji. Estrogen i progesteron su hormoni koji se nalaze u bazalnom i spinalnom sloju epitela i vezivnom tkivu gingive, pa u trudnoći uzrokuju povećanje krvarenja desni, oticanje gingive, dovode do stvaranja periodontalnih džepova.

 

Gingivitis gravidarum

Gingivitis predstavlja zapaljenje gingive, tj desni, koja se odlikuje crvenilom, otokom, bolom i krvarenjem gingive na dodir , kao i spontanim.
Uzrok gingivitisa je dentalni plak , koji nije vidljiv golim okom, a predstavlja koloniju bakterija koje se pričvršćuju za zub i tako dovode do upale i infekcije gingive.

 

Epulis gravidarum

Epulis je vezivnotkivna hiperplazija koja se javlja na gingivi. Javlja se u 1.8 do 5% zena, najčešće u prednjem delu gornje vilice. Ova vrsta epulisa javlja se u toku drugog trimestra trudnoće, raste tokom trudnoće sa tendencijom krvarenja, i skoro uvek posle prestanka trudnoće ovaj epulis spontano nestane.

Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum, odnosno učestalo povećanje kiselog sadržaja , dovodi do lokalne acidoze u usnoj duplji a samim tim i povećava kiselost dentalnog plaka, ubrzava dekalcifikaciono dejstvo dentalnog plaka i stvaranje karijesa.

Zbog jutarnjih mučnina i povraćanja, deo kiselog sadržaja iz želuca se zadržava u usnoj duplji pa tako povećava kiselost plaka i demineralizaciju gleđi tj. stvaranje karijesa.
Broj mikroorganizama u usnoj duplji trudnica je veći, broj acidofilnih bakterija raste, što takođe povećava mogućnost stvaranja karijesa.

ORALNA HIGIJENA

Higijena usta i zuba se u toku , kao i neposredno nakon trudnoće , zanemaruje, pa je ovo i najvažniji razlog stvaranja zubnog kvara.
Trudnica treba prati zube minimum dva puta dnevno, ujutru i uveče, metodama koje joj objasni njen stomatolog, srednje mekom četkicom, u trajanju od bar dva minuta.
Svakodnevno korišćenje konca za zube i ispiranje usne duplje vodicama za ispiranje , koju vam Vaš stomatolog preporuči, znatno može smanjiti stvaranje karijesa i oboljenja usne duplje.

ISHRANA

Stara izreka „jedem za dvoje“ , ne znači da tokom trudnoće treba jesti duplo više. Trudnicama je potrebno više energije, pa one trebaju unositi više hranljivih materija, vitamina, posebno A, B, C, i D i mineralnih soli, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, pojedinih mikrolemenata, naročito fluora.

 • Vitamin A – riblje ulje, mleko, jaja, džigerica, šargarepa, žuto povrće, breskva, kajsije, dinja, kupus, peršun…
 • Vitamin B – pivski kvasac, pšenica, mekinje, paradajz, losos, tunjevina, čitavo zrno pšenice…
 • Vitamin C – paradajz, voće iz roda limuna, paprike, dinje, paradajz,kupus, kelj, prokelj…
 • Vitamin D – morske ribe, puter, mleko, džigerica…
 • Kalcijum – Potreba za kalcijumom se može zadovoljiti unošenjem četiri porcija mlečnih proizvoda na dan, kao što su šolja mleka, jogurta, sir…
 • Fosfor – Fosfora ima u mleku, sirevima, jajima, ribi, mahunarkama, džigerici…
 • Magnezijum – mleko, riba, mahunarke, banane, jagode, orasi..
 • Folna kiselina – Ona se može naći u zelenom lisnatom povrću, voću (bananama, bobičastom voću, citrusima) i mahunarkama.
 • Gvožđe – Gvožđe možete uneti crvenim mesom.
 • Proteini – Mleko, sir, jogurt, jaja, meso, morski plodovi su namirnice koje sadrže najviše proteina i u kojima možete uživati tokom trudnoće.
 • Fluor – Trudnice bi od početka trudnoće do kraja dojenja trebale da piju jedan miligram fluora dnevno, kao prevenciju od nastanka karijesa kod njihovih beba a i njih samih.

TRUDNICE I STOMATOLOG

Redovna kontrola Vaših zuba je obavezna u trudnoći. Ovo podrazumeva odlazak kod stomatologa na samom početku trudnoće u cilju edukacije o Vašim zubima , redovan pregled bar jednom u toku trudnoće, i, naravno, odlazak kod stomatologa ukoliko primetite bilo kakavo krvarenje , bol, crvenilo desni ili bilo kakve druge promene u usnoj duplji.
Stomatološke intervencije kod trudnica su sasvim bezbedne, čak i vrlo poželjne, s obzirom na stanje njihove usne duplje, o čemu smo govorili u prethodnom tekstu.
Sve intervencije se bez ikakve opasnosti obavljaju pod lokalnom anestezijom, tako da su totalno bezbolne.
Rentgensko snimanje u trudnoći kontraindikovano je zbog lošeg dejstva zračenja na plod, tako da intervencije pre kojih je neophodno snimanje, i koje , naravno, nisu hitne, treba ostaviti za period nakon trudnoće. Medjutim, rutinske stomatološke intervencije kao što su popravke zuba, uklanjanje kamenca i mekih naslaga , pa čak i protetska zbrinjavanja su moguće u trudnoći.
Vrlo je važno svom doktoru stomatologu, kao i ostalim doktorima, reći da ste trudni, kao i u kom ste mesecu, da li je trudnoća održavana ili ne, da li pijete neke lekove itd, kako bi lekar znao kako da postupi.

Za sve buduće majke najbolje je redovno lečenje zuba i oboljenja usne duplje, kao i svih ostalih patoloških stanja, još pre trudnoće , vođenje higijensko-dijetetskog režima i redovna kontrola njihovog zdravstvenog stanja.